Na zimówkach za granicą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Na zimówkach za granicą

Miałem już skończyć, ale to co sieje dudek_t nie da się na to przymknąć oka
    Sam wymyślasz coś, co nie miało miejsca, po czym zwalasz na kogoś, do tego nie rozumiesz ironicznych wypowiedzi...
    wyrywasz słówka z kontekstu i do nich się odnosisz
    Zamieszczone przez dudek_t
    Ten kto profilaktycznie kopie szczekającego psa
    Zamieszczone przez dominik9420
    Robię tak z każdym psem napotkanym na ulicy/ chodniku który nie jest na smyczy, tak "profilaktycznie" jak ty to ująłeś ad:
    Jeżeli dla ciebie pies który ma wyszczerzone kły i do tego warczy, chce się TYLKO pobawić i jest "pokojowo" nastawiony, to tylko pozostaje pogratulować logiki.
    Olewam psy które idą sobie 2m za mną i sobie dziamgoczą, bo taka jest ich natura, łatwo jest rozpoznać psa który ma zamiar sobie tylko poszczekać bo nie biegnie do kogoś i nie wyszczerza kłów.
    Jeżeli wg ciebie to jest pies nastawiony pokojowo to go olej, ale dla mnie jest to sygnał, że on nie chce sobie "tylko" poszczekać

Tym bardziej jak już wspomniałem wcześniej mam kuzynkę w rodzinie która jest pogryziona przez psa, i wiem jak to wygląda, a nie sądzisz chyba, że 10 letnia dziewczynka zaczęła kopiąc psa "profilaktycznie"

Jeszcze jedno, mówisz, że z Wally, się zgadzasz? pomyśl, bo już się pogubiłeś, On przytoczył przypuszczalnie taką samą sytuację, a uwierz mi że widząc tak wyszczerzone kły psa miałem 100% obawy co do jego zamiarów, dlatego zareagowałem tak a nie inaczej, tym bardziej, że nie byłem sam.
    Zamieszczone przez dudek_t
    I to takiego kopa który może zabić.
    Skoro jesteś wszech wiedzącym i już wszystko wiesz w tym temacie, to powiedz gdzie dokładnie pies dostał i jak silne było uderzenie i w jakiej odległości byliśmy od siatki, tzn ja :?:
    najlepiej jakbyś zacytował wszystkie dane na temat zdarzenia

[ Dodano: Wto 13 Sie, 13 16:36 ]
    Zamieszczone przez misiek^wro
    Ale low-kicki i inne - cóż
    Może mi ktoś powie co mają sztuki walki do obrony przed psem ?
    Nie będę pisał kto tu namieszał ze sztukami walki, bo kto czytał wątek ten wie,
    nie widziałem jeszcze żeby low-kick był wykonany na 15cm od ziemi, przeważnie jest to ok 60-70cm, więc ktoś tu myli pojęcia i gubi się w tym co pisze :wink:
    I nie chodzi mi o Ciebie
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Na zimówkach za granicą

Jeśli zamierzasz spędzić ferie zimowe poza granicami kraju, warto wiedzieć gdzie i w jakim okresie w poszczególnych państwach Europy należy poruszać się na oponach zimowych, a w których takiego obowiązku nie ma.

Niezależnie od celu podróży eksperci zalecają by w miesiącach zimowych nasze samochody były wyposażone w opony zimowe lub przynajmniej całoroczne. Poza Polską jest co prawda kilka państw, które nie nakładają obowiązku jazdy na tego typu ogumieniu. Są to: Holandia, Chorwacja, Irlandia, Turcja i Wielka Brytania, czyli kraje w których panuje stosunkowo lekka zima.

Co ciekawe podobnego wymogu przed kierowcami nie stawiają ustawodawcy w Austrii i w Szwajcarii, a więc dwóch krajów alpejskich. Nie oznacza to jednak, że możemy tam wszędzie podróżować na oponach nieprzystosowanych do warunków zimowych. W Austrii - dotyczy to w zasadzie wszystkich dróg prowadzących do kurortów narciarskich - w okresie zimowym obowiązują specjalne przepisy ruchu drogowego, które zakazują poruszania się po górskich trasach bez zimowych pneumatyków, a nawet łańcuchów przeciwśnieżnych. Za brak takiego wyposażenia grożą surowe sankcje finansowe. Nakaz poruszania się na oponach zimowych dotyczy w tym kraju natomiast wszystkie pojazdy o dmc powyżej 3,5 tony. Ponadto jeśli nawet pod Wiedniem dopadnie nas śnieżyca i drogi zrobią się białe, również nie wolno nam na nie wyjeżdżać na letnich gumach.

Jeszcze bardziej restrykcyjne jest pod tym względem prawo w Szwajcarii. Jak wspomnieliśmy można tam podróżować na oponach letnich, jednak w momencie kiedy dojdzie do utrudniania ruchu lub co gorsza będziemy sprawcami wypadku wówczas karą może okazać się nie tylko bardzo dotkliwy mandat ale także areszt.

W Niemczech przyjęło się dość podobne założenie jak w Austrii - jeśli na drogach panują typowo zimowe warunki (śnieg, lód) wówczas wymagane są opony zimowe. We Włoszech, kolejnym popularnym wśród Polaków kierunku urlopowym, nakazana jest jazda na zimowym ogumieniu od listopada do kwietnia. Ustawodawca dopuszcza jednak sytuacje, w których przepis ten może rozłożyć na dłuższy okres, jeśli zima będzie wyjątkowo długa zwłaszcza w prowincjach alpejskich - okolice Mediolanu i Południowego Tyrolu. Identyczne przepisy stosowane są również we Francji.

Stosunkowo świeże regulacje panują w Luksemburgu. Tam od października kierowcy w niesprzyjających warunkach panujących na drogach - lód, błoto pośniegowe czy śnieg muszą uzbroić swoje pojazdy w opony zimowe lub całoroczne. U naszych południowych sąsiadów w Czechach musimy już mieć pełnoprawne opony zimowe, jeśli zamierzamy poruszać się po ich drogach w okresie od 1. listopada do 31. marca. Na Słowenii od 15. listopada do 15. marca. Jeśli z kolei wybieramy się w podróż do Słowacji musimy pamiętać, że jeżeli na jezdni znajduje się zwarta warstwa śniegu, lód lub gołoledź, pojazdy muszą być wyposażone w opony zimowe. Obowiązek ten dotyczy samochodów osobowych i dostawczych do 3,5 t, które muszą mieć takie opony na wszystkich osiach.

saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez szkoda
      Obowiązek ten dotyczy samochodów osobowych i dostawczych do 3,5 t, które muszą mieć takie opony na wszystkich osiach.
      Tu to sie chyba ktos zagalopowal, bo raczej chodzi o jednakowe na danej osi :idea:

Wiele aut ma rozne opony z przodu i z tyly, nawet nie chodzi o wielkosc co nieraz rzezbe bieznika
      Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Maicroft, takie same czyli ZIMOWE, tak bym to rozumiał
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)